Laden Evenementen

« All Events

  • Dit evenement is voorbij.

De evolutie van het vrijzinnig humanisme in Vlaanderen

vrijdag 20 april 2018 om 20:00 - 22:00

Boekpresentatie:

Op zoek…

De evolutie van het vrijzinnig humanisme in Vlaanderen sinds de Tweede Wereldoorlog

Voor het grote publiek, maar ook bij veel vrijzinnigen is de geschiedenis van het vrijzinnig-humanisme weinig of niet gekend.
Dat kan ook niet, want over de geschiedenis van de vrijzinnigheid in Vlaanderen is (nog) niet veel geschreven. Toch is onze maatschappij in de tweede helft van de twintigste eeuw sterk geseculariseerd, heeft het vrijzinnig-humanisme een beslissende doorbraak gekend en zijn er heel wat van haar strijdpunten verwezenlijkt. Tegelijk zijn vrijzinnig-humanistische thema’s in de wereld brandend actueel. Er is dus nood aan studies en synthese!

Het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA) wil daarom het onderzoek naar de geschiedenis van het vrijzinnig humanisme stimuleren. Op 20 april verschijnt een historisch overzicht van een aantal thema’s die vrijzinnigen nauw aan het hart liggen, met onderzoeks- en bronnensuggesties.

Het boek is gericht op een breed publiek. Mensen die geschiedenis als hobby hebben, maar ook gewone geïnteresseerden, zoekende vrijmetselaars, leraars NCZ, studenten of professionele academici worden uitgenodigd om zich te verdiepen in de evolutie van het vrijzinnig-humanisme in Vlaanderen, met zijn toch precieuze normen en waarden.

Vrijzinnige lezers die misschien wel wat vertrouwd zijn met die geschiedenis vinden hier aanknopingspunten. De geschiedenis van de vrijzinnigheid in de eigen streek, stad of dorp is vaak nooit opgeschreven. De publicatie is opgevat als een boek, maar wordt breder ondersteund op de website van CAVA, waar de vrijzinnige collecties in kaart gebracht zijn en waar de instellingen die vrijzinnige archieven en erfgoed bewaren, voorgesteld worden.

De boekpresentatie wordt ingeleid door prof. dr. Frank Scheelings, coördinator van CAVA. Verschillende prominente figuren uit de vrijzinnigheid geven een aantal getuigenissen en beschouwingen over de situatie van het vrijzinnig-humanisme van vroeger en nu.

Programma
20u00 Inleiding van het boek door Frank Scheelings
20u20 Enkele belangrijke punten uit de evolutie van het vrijzinnighumanisme sedert 1980: een getuigenis door Marina Van Haeren.
20u40 De link tussen levensbeschouwelijke emancipatie en cultuur door Willem Elias.
21u20 Toekomstperspectief voor het vrijzinnig-humanisme door Freddy Mortier.

Bovendien zullen heel wat auteurs die tot het boek bijdroegen naar de voorstelling komen, wat aan de aanwezigen de gelegenheid
geeft om samen tijdens een hapje en drankje interessante herinneringen op te halen.

Gegevens

Datum:
vrijdag 20 april 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Organisatoren

HVV Mechelen
UPV
CAVA