Laden Evenementen

« All Events

  • Dit evenement is voorbij.

Leo Apostel en de Vrijmetselarij

donderdag 23 maart om 20:00

‘Zelfs indien ik duizend jaar zou kunnen worden, dan nog zou mijn leven niet lang genoeg zijn om alles te onderzoeken wat ik zou willen onderzoeken’. Dit is een uitspraak van de Gentse filosoof Leo Apostel (1925-1995). Apostel was in de 20ste eeuw een invloedrijke denker zowel in Vlaanderen als erbuiten. Hij was een mens die door inzichten werd ontroerd.

Leo Apostel en de Vrijmetselarij

1983: na dertig jaar verlaat Leo Apostel de vrijmetselarij, omdat zij geen openbare stelling inneemt over de planetaire wapenwedloop die de mensheid dreigt te vernietigen.
Deze ‘breuk met de internationale solidariteit’, is voor de filosoof onverenigbaar met het planetaire ideaal van de Vrijmetselarij, namelijk: het bouwen aan een Tempel der Mensheid. Toch blijft hij de Vrijmetselarij verdedigen en doet hij voorstellen om haar werking te optimaliseren.
2023: hoe staat het veertig jaar later met de Vrijmetselarij volgens Apostels inzichten? De Westerse filosofie heeft lang inspiratie gevonden in de vrijmetselarij, zoals Apostel uitvoerig heeft aangetoond. Kan zij opnieuw die inspiratiebron worden?

Door Eddy Bonte.

OPGELET DEZE ACTIVITEIT GAAT DOOR IN
VC De Penseur, zaal Offendonk Den Haes 8a, 2860 Sint-Katelijne-Waver
Aanvang om 20u00 | Toegang gratis | Inschrijven verplicht via contact@vcdepenseur.be

Gegevens

Datum:
donderdag 23 maart
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:

Organisatoren

VC De Schakel
i.s.m. VC De Penseur
Humanistisch Verbond Mechelen
Vermeylenfonds Mechelen
Vrijzinnig Mechelen
met de steun van IMD Antwerpen