Laden Evenementen

« All Events

  • Dit evenement is voorbij.

Ondernemende vrouwen in het Oude Egypte

donderdag 8 november 2018 om 14:00 - 16:30

| $6

Voordracht door Lidwina De Bie.

De vrouwen in Egypte waren min of meer gelijk aan mannen. Ze bekleedden een unieke positie in de klassieke oudheid en namen actief deel aan het openbare leven. Dus dat was
even anders dan in Griekenland en Rome. Een vrouw kon bijvoorbeeld arts, ambtenaar, schrijver of balsemer van mummies worden. Tenslotte kennen we ook vrouwelijke farao’s. De bekendste waren Hatsjepsoet (ca. 1479-1458) en Nefertiti (ca. 1334).

Een bloeiperiode in de kunst komt er tijdens de regering van Achnaton; vroeger Amenhotep IV (ca. 1353-1336). De afbeeldingen van het koningspaar met hun kinderen zijn prachtig. In tegenstellingen tot vroegere afbeeldingen zien we hier emoties verschijnen. Ze stralen ook een grote intimiteit uit.

Het hofleven was zeer weelderig. Achnaton stichtte een nieuwe stad: Amarna. Er gebeurde ook een evolutie of een revolutie op godsdienstig vlak. Achnaton verbood de cultus van de god Amon, vandaar zijn naamsverandering. Dit leidde tot een beeldenstorm: alle afbeeldingen van Amon werden verwoest. Vanaf dan moest men de god Aton vereren. Achnaton en Nefertiti geloofden nu in één god: Aton. Het gewone volk ging daar echter niet in mee. Zij vereerden de triade van de god, de farao en zijn vrouw; Aton, Achnaton en Nefertiti.

Vrijzinnig Centrum De Schakel. Middenkamer. Toegang € 6 (koffie en gebak inbegrepen).
Gelieve vooraf in te schrijven via S-Plus Mechelen: edmond.carsauw@telenet.be of via het VC: 015 21 24 71.

Gegevens

Datum:
donderdag 8 november 2018
Tijd:
14:00 - 16:30
Kosten:
$6
Evenement Categorie:

Locatie

vrijzinnig centrum DE SCHAKEL
Steenweg 32
Mechelen, 2800 België
Telefoon:
015 21 24 71
Bekijk de site van Locatie

Organisator

S Plus Mechelen
E-mail:
edmond.carsauw@telenet.be