Laden Evenementen

« All Events

  • Dit evenement is voorbij.

Productie & overdracht van kennis vanaf de 10de tem de 13de eeuw. De islamitische, joodse & christelijke bijdrage op het Iberisch schiereiland.

donderdag 17 februari 2022 om 14:00 - 17:00

| €7

Drie voorbeelden uit vele andere tonen deze overdracht van kennis aan:

1. In de negende eeuw gebruikt de Perzische grondlegger van de algebra, ‘Al-Khwarizmi’, Arabische cijfertekens in zijn verhandeling over algebra. In de tiende eeuw leert de latere paus Silverster II genoemde cijfertekens kennen tijdens zijn verblijf in een Catalaans klooster. Pas in de 13de eeuw vinden de Arabische cijfertekens op grote schaal ingang.
2. In de tiende eeuw schenkt de Byzantijnse keizer een belangrijke Oudgriekse farmaceutische encyclopedie aan de Oemmajadenkalief op het Iberisch schiereiland. Het geschrift wordt in het Arabisch vertaald door een team, bestaande uit een joodse, een islamitische, een Siciliaanse en een Byzantijnse arts.
3. Via een Spaanse vertaling uit het Arabisch leert Christoffel Columbus het werk van een Perzische geograaf, ‘al-Farghani,’ kennen. Die had afstanden in het gebied van de Middellandse zee berekend op basis van een bolvormig model. Columbus extrapoleert genoemde berekeningen naar de gehele aardbol maar verwart de Arabische met de Romeinse mijl. Terecht neemt hij bijgevolg aan, dat hij in Azië is geland.

Voordracht door Em. prof. Hugo Antonissen.

Toegang € 7 (koffie en gebak inbegrepen) ter plaatse te betalen.
Gelieve vooraf in te schrijven via S-Plus Mechelen: edmond.carsauw@telenet.be of via het VC De Schakel: 015 21 24 71.

De coronamaatregelen vind je hier.

Gegevens

Datum:
donderdag 17 februari 2022
Tijd:
14:00 - 17:00
Kosten:
€7
Evenement Categorie:

Locatie

vrijzinnig centrum DE SCHAKEL
Steenweg 32
Mechelen, 2800 België
+ Google Maps
Telefoon:
015 21 24 71
Bekijk de site van Locatie