Laden Evenementen

« All Events

  • Dit evenement is voorbij.

‘Seks en macht in 1001 nacht’

donderdag 12 oktober 2017 om 14:00 - 16:30

| €6

door em. prof. Hugo Antonissen

Als de verteller ervan over een uitzonderlijke verbeeldingskracht beschikt, dan kan een literair werk eeuwig leven verwerven. Sjahrazaad, vertelster van de “Vertellingen van duizend en één nacht” beschikt over zulke verbeeldingskracht.
Elke nacht weeft ze verder aan een weefsel van verhalen, die zowel elkaar opvolgen als deel uitmaken van elkaar.
Zo slaagt zij erin bij elk ochtendgloren haar executie, uitgevaardigd door koning Sjahrjaar, uit te stellen. Uit weerwraak voor de ontrouw van zijn vrouw had die er een gewoonte van gemaakt een vrouw uit te kiezen, met haar te slapen en haar bij het ochtendgloren door zijn vizier te laten ombrengen.

Dank zij de versie, die tussen 1704 en 1717 in Europa verscheen heeft Sjahrazaad zich in de Europese cultuurgeschiedenis genesteld. Toch was de ontvangst niet onverdeeld gunstig. Enerzijds werd het erotische gehalte van de verhalen als stuitend ervaren of werden de verhalen afgedaan als inhoudsloze verzinsels. Anderzijds werden de morele lessen geprezen en de charme van de vrijblijvende
en pretentieloze fantasie gekoesterd.

Het is de bedoeling in de loop van de lezing tijdens het voorspel een licht te werpen op seks en islam. Daarna wordt het oog gericht op seks en macht. Twee thema’s, die doorheen de verhalen van 1001 nacht verdekt of open aan bod komen.
Vrijzinnig Centrum De Schakel.

Gelieve vooraf in te schrijven via Rob Feremans, robferemans@hotmail.com, 0475 23 59 33 of via het vrijzinnig centrum.

Gegevens

Datum:
donderdag 12 oktober 2017
Tijd:
14:00 - 16:30
Kosten:
€6
Evenement Categorie: