Laden Evenementen

« All Events

  • Dit evenement is voorbij.

Een stad in omwenteling. Mechelen in de ‘lange’ negentiende eeuw.

zondag 11 februari 2018 om 11:00 - 13:00

Literaire apero met Herwig De Lannoy.

De 19de eeuw was heel bepalend voor de stad die Mechelen vandaag de dag is. Toch bleef die periode in de geschiedenis onderbelicht. Daarin komt verandering met het boek Een stad in omwenteling.

De negentiende eeuw heeft nog dikwijls een kwalijk imago. We denken aan de stinkende industrie, uitbuiting door moderne slavernij in de fabrieken, kinderarbeid, hongersnood en besmettelijke ziekten. In de grijze, verloederde steden hokten kromgewerkte arbeiders, slonzige vrouwen en lompenkinderen bijeen in grauwe arbeiderswijken. Hoe rijmen we dat beeld met de fenomenaal toegenomen welvaart, rijkdom en economische groei in diezelfde negentiende eeuw. Minstens 85% van de bevolking ging er geweldig op vooruit. Aan het einde van die eeuw ging ook de groep van laaggeschoolden, werklozen en zieken erop vooruit. De vooruitgang was ongezien in de geschiedenis tot dan toe.

Mechelen was een boeiend oord om te verblijven in de negentiende eeuw. De stad lag centraal tussen Antwerpen en Brussel. Daardoor werd zij in 1834 het centrum van de Belgische spoorwegen en zo de industriële revolutie ingeworpen. Mechelen was naar het aantal inwoners ook de vijfde stad van het land in 1890. Mechelen was de katholieke hoofdstad van het land. Daardoor had zij een enorme symboolwaarde en dus was de strijd tussen katholieken en niet-katholieken er veel feller dan elders. De schoolstrijd brak al in 1861 uit, ruim zeventien jaar vroeger dan in de nationale politiek.

De auteur Herwig De Lannoy neemt u mee op een verrassende reis doorheen Mechelen tussen 1789 en 1914.

Organisatie van: Willemsfonds Mechelen, Vrijzinnig Mechelen, De Koninklijke Gidsenbond Mechelen vzw en boekhandel De Zondvloed.

Gegevens

Datum:
zondag 11 februari 2018
Tijd:
11:00 - 13:00
Evenement Categorie: