Laden Evenementen

« All Events

  • Dit evenement is voorbij.

Geneeskunde of gezondheidszorg: waarvoor kiezen in de toekomst?

woensdag 18 oktober 2017 om 20:00 - 22:00

door prof. dr. Marc Noppen

De geneeskunde zoals wij die vandaag kennen en uitoefenen, is vooral bezig met het genezen, het herstellen van wat fout is gelopen in geest en/of lichaam. Het gaat dus in feite om ziekenzorg, en niet om gezondheidszorg.

We zijn daarin ook steeds beter geworden: mede hierdoor is onze levensverwachting op twee generaties tijd dan ook verdubbeld, en zijn vele aandoeningen die vroeger quasi steeds dodelijk waren nu behandelbaar als chronische ziekte.

De kostprijs voor dit model van geneeskunde is echter zeer hoog, en moeilijk houdbaar. Mede gezien de belangwekkende evoluties in technologie (telemonitoring, big data analyse en artificiële intelligentie …) en in de biologie (genetica …) zal het in de toekomst mogelijk zijn om beter te kunnen voorspellen – en mogelijk dus te voorkomen – of iemand een bepaalde ziekte zal ontwikkelen.
Op die manier zijn we dus eigenlijk bezig met gezonde mensen, en met gezondheidszorg strictu sensu.

Geneeskunde (ziekenzorg) of gezondheidszorg, of … beide? Wat zal de toekomst brengen?

Marc Noppen is arts-specialist in de pneumologie, docent aan de Faculteit Geneeskunde en farmacie van de VUB, gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het directiecomité UZ Brussel. Hij bekleedt verschillende bestuursmandaten in socialprofitorganisaties.

WETENSCHAP IS TOP! Is een initiatief van HVV Mechelen, HVV & UPV.

Gegevens

Datum:
woensdag 18 oktober 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Organisatoren

HVV Mechelen
UPV