Laden Evenementen

« All Events

  • Dit evenement is voorbij.

Hubert Lampo, een vrijzinnig meester-verteller.

vrijdag 21 februari 2020 om 20:00 - 22:00

Jan Lampo vertelt over zijn vader.

Inleiding door Ward Adriaens, ere-conservator van het Joods Museum van het Verzet en de Holocaust en van het Museum Kazerne Dossin.

Hubert Lampo kreeg in 2001 de prijs van het Vrijzinnig Humanisme. Hij schreef magischrealistische romans. De Komst van Joachim Stiller is de bekendste. Maar ook zijn andere boeken vertonen verwantschap met het oeuvre van Salman Rushdie en andere meesters van de “fantastische” vertelkunst. Net als zij bracht Lampo mythen en legenden weer tot leven. Hijzelf verwees daarbij naar de archetypeleer van de Zwitserse psychiater Carl-Gustav Jung. Maar een andere lezing van Lampo’s werk is perfect mogelijk.

Zijn zoon, schrijver en historicus Jan Lampo (Antwerpen, 1957), situeert het oeuvre van zijn vader in een lange traditie binnen de literatuur, maar legt ook verbanden met fantasy en science
fiction en zelfs met Stephen King. Hij gaat ook na hoe het komt dat Lampo geen plaats kreeg in de literaire canon van de Nederlandse literatuur en na zijn dood in 2006 heel snel
min of meer vergeten raakte. Dat geldt overigens niet alleen voor Lampo, maar voor een heleboel andere populaire naoorlogse schrijvers.

Vrijzinnig Centrum De Schakel. Veranda.

Gegevens

Datum:
vrijdag 21 februari 2020
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Organisatoren

UPV
Humanistisch Verbond