Zaterdag 22 april 2023 | 10u00 tot 17u00
Maak kennis met het Humanistisch Verbond Mechelen, Vrijzinnig Mechelen, het huisvandeMens Mechelen, Welcome in Mechelen, het Paradijs, de Koninklijke Mechelse Fotoclub en andere verenigingen die actief zijn in het VC De Schakel.
DOORLOPEND
Cartoontentoonstelling Ray Gilles
Een van de bekendste Vlaamse kartoonisten is de Mechelaar Ray Gilles. Hij wil de mensen die naar zijn geestige prenten kijken, eerder doen nadenken dan schaterlachen. Dat sluit speels optimisme zeker niet uit.
Collective painting
Als bezoeker van de Schakelparade krijg je de kans om je creatief uit te leven. Geef je interpretatie van wat optimisme voor jou betekent met kleuren, vormen en woorden en draag zo je steentje bij aan een heus collectieve kunstwerk!
Café Poincaré
De 80-jarige geluksstudie van Harvard naar het geheim van een lang en gelukkig leven bevestigt dat sociale relaties het grote verschil maken. In het café ontmoet je bekenden en maak je kennis met onbekenden, in een gemoedelijke sfeer. Tijdens de middag zijn er verse broodjes verkrijgbaar.
NAMIDDAGPROGRAMMA
3 inspirerende voordrachten:
14u00 | Krijtlijnen voor een leefbare wereld.
Om ons niet blijvend van crisis naar crisis te slepen, moeten we het roer omgooien. Een beeld van hoe die samenleving er uit moet zien is daarbij van groot belang. Weten waar we willen uitkomen, waarin we willen geloven. In de afgelopen twee jaar zijn mensen met uiteenlopende achtergronden samengekomen om na te denken over de krijtlijnen van zo’n nieuw verhaal. Dit leidde tot de Verklaring van 30 november 2019.
Hans Claus, gevangenisdirecteur in Oudenaarde, weet er het fijne van.
15u00 | Er is geen toren van Babel.
Welcome in Mechelen brengt een getuigenis van hoe je optimistisch kunt blijven ondanks de barre spelingen van het lot. Geen hoogdravende analyse van de vluchtelingencrisis hier of elders, wel een authentiek verhaal van mensen op de vlucht die geloven dat op deze wereld een beter leven mogelijk is.
16u00 | Hope in the Dark, een verhaal van hoop en houvast.
Je bent betrokken bij het klimaat, je zet actief je beste beentje voor en wil graag de wereld veranderen. Maar de millenium en klimaat doelstellingen worden nauwelijks gehaald. Als de wereld niet of nauwelijks verbetert, hoe hou jij de moed er dan in?
Jenneke Christiaens, professor VUB – vakgroep criminologie, vertelt ons aan de hand van Rebecca Solnit’s boek “Hope in the dark” een verhaal van hoop en houvast.