Debat en verbinding

Over de vrijzinnigheid van toen, nu en straks.

 

Eind december 2022 verscheen het boek ‘50 jaar debat & verbinding. De Unie Vrijzinnige Verenigingen en haar leden 1971-2021’ bij VUBPress. Het boek is, behalve een historische studie, ook een eerbetoon aan alle vrijzinnigen die zich de afgelopen vijftig jaar hebben ingezet voor het vrijzinnig humanisme.
Met dit tweeluik willen we niet alleen de rijke historie in de kijker zetten, maar ook onderzoeken welke inzichten die geschiedenis te bieden heeft voor huidige en toekomstige vrijzinnige wereldverbeteraars.

Donderdag 23/11/2023 | 20u00
Ellen Van Impe en Rik Röttger, de auteurs van het boek, schetsen de historische mijlpalen die de structuren van de ‘georganiseerde vrijzinnigheid’ hebben bepaald. Hoe zochten de pioniers naar een manier om hun eigenzinnige ideeën een maatschappelijke structuur te geven?
Hoe evalueerden ze hun concepten en structuren, en vooral: hun verhouding tot de maatschappij?

Donderdag 30/11/2023 | 20u00
De kracht van geschiedenis is dat ze ons helpt de juiste vragen te stellen, ook wat betreft de toekomst.
Raymonda Verdyck (Ere-directeur-generaal bij het GO!) en Hannes Develter (voorzitter hujo) gaan met elkaar in gesprek over de (gewenste) evolutie van het vrijzinnig humanisme in Vlaanderen. Rik Röttger (CAVA) modereert.

VC De Schakel, Veranda | Toegang gratis mits inschrijven via contact@vcdeschakel.be of 015 21 24 71.

 

Een initiatief van VC De Schakel en CAVA i.s.m. het Humanistisch Verbond Mechelen, Vrijzinnig Mechelen, het Vermeylenfonds Mechelen en het Willemsfond Mechelen. Met de steun van IMD Antwerpen.